Masová jídla
Francouzské brambory
Suroviny:
Syrové brambory 1kg, 4 cibule, uzené maso, mleté maso (ideálně vepřové), vepřové sádlo, hrášek, vejce, mléko, sůl, pepř
Postup:
Oloupeme jeden kilogram syrových brambor. Opláchneme je ve studené vodě a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Oloupeme čtyři cibule a nakrájíme...
Kuře na paprice (podle Romana Pauluse)
Suroviny: kuřecí maso (vykostěná kuřecí stehna), čerstvá paprika (= lusky, ideálně červené), cibule, šalotka, celý pepř, bobkový list, česnek, suché bílé víno, drůbeží vývar, olivový olej, sůl, smetana
Postup:
Z vody a kuřecích kostí si založíme várku, lehce osolíme a přidáme celý pepř,...
Kuře pečené se zeleninou
Suroviny:
celé, rozporcované kuře, kořenová zelenina: mrkev, celer, pastinák, petržel..., rostlinný olej, cibule, bílý pepř, česnek, jalovec, bobkový list, libeček, celý kmín, provensálské koření
Rada před přípravou:
Výběr suroviny je tím nejdůležitějším. Maso vybíráme mezi farmářským...
Řecké Pasticcio – těstoviny s mletým masem
Suroviny: Těstoviny (ideálně makarony nebo penne, v nouzi i třeba kolínka), cibule, česnek, svazek petrželky, olivový olej, míchané mleté maso (hovězí, vepřové, jehněčí), drcená rajčata nebo kvalitní protlak, sůl, pepř, sladká paprika, skořice, hřebíček, nové koření, strouhaný sýr - parmazán nebo...
Špagety se sýrovou omáčkou
Suroviny:
Špagety, kvalitní tvrdý sýr (nebo alespoň polotvrdý - typ Gouda, lze použít i kozí), sýr s modrou plísní (ideálně Gorgonzola, Bleu d´Auvergne, Roquefort), cibule, česnek, máslo, hladká mouka, voda, čerstvá bazalka, dobromysl, slanina, moravské uzené
Postup:
Na másle zpěníme cibulku...
Vepřová panenka ve slanině
Suroviny: Vepřová panenka, anglická slanina, brambory, cibule, olivový olej, máslo, sůl, pepř
Příloha: Šťouchané brambory, příp. bramborová kaše
Postup:
Maso ze všech stran osolte a opepřete. Je lepší použít tlučený a ne mletý pepř – větší kousky pepře lépe chuťově vyniknou. Panenku pak ze...
Vepřové kotlety se zelím (podle Zdeňka Pohlreicha)
Suroviny:
vepřové kotlety (bez kosti, očištěné), menší hlávka zelí, nakrájená na nudličky 1 cm silné, slanina, nakrájená na nudličky nebo na kostičky, lžička másla
extra panenský olivový olej, větvička rozmarýnu, sůl a pepř
Na bazalkové pesto: česnek, nastrouhaný sýr...
Vepřové kotlety zapečené se smetanou a bramborami
Suroviny: Vepřové kotlety, sůl, pepř, sladká smetana ke šlehání, sádlo, brambory
Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Pekáč či větší kastrol (podle počtu porcí) lehce vymažeme sádlem a na dno naklademe vedle sebe maso. Lze použít i remosku.
Brambory zbavíme slupek a za...
Vepřové řízky na houbách
Suroviny: Vepřové řízky (v nouzi maso bez kosti - kotlety, pečeně, krkovice), čerstvé houby (v nouzi mražené nebo sušené), slunečnicový olej, máslo, vývar, menší cibule, hladká mouka, sůl, pepř, drcený nebo mletý kmín
Příloha: rýže, vařené nebo opečené (americké) brambory, bramborová...